Praktijkspeuren


Praktijkspeuren en techniektraining

In 2019 heb ik mijn opleiding tot instructeur in praktijkspeuren afgerond. Met mijn eigen honden was ik al een aantal jaren actief in het speuren, o.a. in de praktijk en ook in de detectie. Tijdens mijn werk als gedragstherapeut voor honden, heb ik vele malen neuswerk geadviseerd om de hond geestelijk uit te dagen. Dit was voor mij de reden om zelf praktijkspeuren te gaan geven.
 

Wat is praktijkspeuren:

Bij praktijkspeuren werken de hond en baas gezamenlijk als team een gelopen spoor uit tot het uiteindelijke doel is bereikt. Dit doel kan zijn het vinden van een “vermist” persoon (praktijk), maar ook het vinden van voorwerpen die de “vermiste” heeft laten vallen (techniek).
De hond werkt hierbij in tuig aan een lange (speur)lijn. In mijn speurtraining heeft een aparte sporenloper een route gelopen en bevindt zich in het bos/schuur o.i.d. De hond krijgt vooraf (na gedegen techniektraining) de geur van de sporenloper aangeboden.

Het doel is om zo effectief mogelijk de voorwerpen of de persoon te vinden. Snelheid is hier niet van belang. Accuraat werken wél. De hond leert de geur van de “vermiste” te volgen, andere geuren te negeren en wordt geestelijk en lichamelijk flink aan het werk gezet.

 

Intensief werken! 

Als u denkt dat de hond het allemaal voor u gaat doen, dan heeft u het mis. U bent de manager van de hond en gaat als geleider (handler) actief aan de slag met het observeren en het “lezen” van uw hond. De route is nl voor u als handler ook onbekend en u moet vertrouwen op uw hond, welke signalen laat hij/zij zien, waar kan het spoor naar toe zijn gegaan. Tijdens de lessen, begeleid ik u hoe u de speurlijn vast moet houden, wat uw hond laat zien, hoe u het beste kunt reageren als de hond het even niet meer weet. Ook de verschillende weersomstandigheden zijn van groot belang alsook de verschillende omgevingsgeuren. Praktijkspeuren vraagt om een goede opbouw van de lessen, daarom starten we áltijd met een stukje techniektraining (het aanleren de geur van de persoon te volgen én de voorwerpen te verwijzen)


Voor welke hond geschikt?

Deze vraag krijg ik regelmatig: “kan mijn hond dit ook”. Het antwoord is altijd volmondig JA! Elke hond heeft een neus, deze wordt altijd gebruikt, dus deze kunnen we ook aan het werk zetten. Alle honden (ook honden met probleemgedrag) zijn welkom! Leeftijd is ook niet van belang. Met uw pup kunnen we spelenderwijs al gaan starten, heeft u een oude hond, dan passen we daar ook het programma op aan. Heeft uw hond een fysiek probleem, ook daarmee kunnen we uit de “poten” en geven we hem of haar een mooie mentale uitdaging. Tijdens de lessen zult u zien hoe het concentratie- en doorzettingsvermogen steeds groter wordt. Het vinden van de ‘vermiste’ persoon wordt dé beloning voor uw hond, daar kan geen voertje tegen op!
 

Bij Hondenspecialist Geja is alles maatwerk!
Dit geldt ook voor het speuren! Ik houd rekening met alle factoren van de hond én de eigenaar/begeleider/handler. (denk hierbij aan gedragsproblemen, conditie, etc.). We werken altijd aan een doel die voor elke eigenaar anders is. De één is super fanatiek en ziet het als topsport, de ander als recreatief en weer andere mensen vinden het leuk om dit met de kinderen te doen. Bij Hondenspecialist Geja kan “alles”, informeer naar de mogelijkheden!

 

Een ieder die mij kent, weet dat ik altijd 1-op-1 train, dat is bij speuren ook het geval. Ik geef geen groepslessen, maar wilt u samen met nog iemand anders trainen dan kan dat bij speuren wel, ongeacht niveauverschil. Informeer gerust naar de mogelijkheden. (We kijken wel kritisch of het voor de honden ook werkbaar is, of dat de honden elkaar afleiden)

 

De vorderingen van u en de hond, worden door mij bijgehouden en zo kunnen we elke les weer doorgaan met de aandachtspunten en/of verder uitbouwen van de sporen. (ouder spoor lopen, meer aandacht voor techniek, speurt de hond beter met regen, welke afleidingen vindt de hond moeilijk, etc.)

Eén ding staat vast: u zult merken dat de band tussen u en uw hond (nog) sterker gaat worden, u bent immers samen een team en moet als team op pad!

Heeft u nog vragen, of bent u ge
ïnteresseerd, vult u dan het contactformulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact op.